16.7.2013

DIY, DIY, ihanat yrtit ja niille koti!

Bongasin jostain puutarhalehdestä ihanan yrttiruukkuportaikon, jonka heti sieluni silmin näin olohuoneessamme, isojen ikkunoiden edessä. Siitäkin huolimatta, että aloitan joka vuosi yrttien kasvatuksen 2-3 kertaa (koska ne kuolevat yhtä monta kertaa), uskoin, että juuri tuo portaikko on se, joka tuo kaivatun sävelen minun ja yrttieni yhteiseloon. Pääsevät nimittäin auringonvaloon koko päiväksi. 

Tuumasta toimeen siis. Googlailin lehdestä bongattua Kekkilän portaikkoa useammastakin eri myymälästä, mutta törmäsin kokoajan aika hurjaan hintaan: 169-189€. Siis muutamasta hassusta rimasta ja kolmesta metallitasosta saisi pulittaa pahimmillaan melkein 200€! 
"Ei käy päinsä", sanoi sisäinen DIY-ihmiseni. 
"Pakko löytyä halvempi, mutta val-mii-na", sanoi Mieheni, joka ehkä mieluummin sammuttaisi liekkejä helvetissä kuin nikkaroisi mitään. No, lähdimme toteuttamaan mieheni unelmaa löytää valmis, halpa, väreihin sopiva (eli valkoinen) ja tukevarakenteinen portaikko. Kiersimme noin neljässätoistatuhannessa puutarha- tai siihen viittaavassa myymälässä kolmen tunnin ajan todetaksemme, että nikkarointihommiksi meni. K-Raudasta sitten roudasimme kotiin kaikki häkkyrään tarvittavat materiaalit ja hintaa niille tuli yhteensä 43€.

Projekti käynnistyi. Tässä vaihekuvia:

Koska kotonamme ei ole autotallia tai muutakaan nikkarointiin soveltuvaa tilaa, olohuone toimitti sitä virkaa kätevästi. Puhumattakaan Ikean jakkarasta, joka on kuin tehty sahauspenkiksi. 
Rimojen (joita oli kahta eri mallia) lisäksi ostimme liimapuulevyä, josta tuli hyllytasot.
Mallina toimineesta Kekkilän portaikosta poiketen, halusin pystyrimat ylhäältä ristiin ja mutterin vielä nimenomaan "julkisivun puolelle", jotta kehikkoon tulee vähän "raffimpi" ilme. 
Sitten mitattiin, piirrettiin, porattiin ja sahattiin - ja aloitettiin sama alusta:
Hyllytasoihin halusin reunat, jotta juuri liikkumaan lähtenyt kuopuksemme ei pääsisi liu'uttamaan ruukkuja lattialle. Koska olen ärsyttävä pilkunviilaaja, halusin reunojen kulmat jiiriin ;)
Reunat näppärä DIY-Mies liimasi puuliimalla, koska en halunnut kehikkoon yhtään enempää ruuveja/nauloja kuin pakollista. 
Kun kehikko oli valmis, alkoi mun osuus työssä :)
Pääsin siis hionta- ja maalaushommiin. Koska meillä ei ollut hiontapaperin sisälle kääräistävää palikkaa, tein sellaisen kätevästi Duplo-legoista. Kas näin:
Hionta veikin aikaa yllättävän kauan, kun oli niin paljon kulmia ja nurkkia. Mutta vihdoin pääsin maalaamaan. Vedettiin ensin tartuntapohjamaali pohjalle
...ja sitten valkoinen, puolihimmeä maali päälle. Yksi kerros varsinaista pintamaalia riitti. Sitten kehikko kuivui 24h ja oli pyyhintäkuiva. Tulos on tässä:
Ja portaikon uudet, tämän hetkiset asukkaat :)
Halusin portaikon pääasiassa siis yrteille, mutta koska tähän aikaan vuodesta niitä saa taimina niin huonosti, krysanteemi ja rahapuu pääsivät mukaan nauttimaan kesäauringon valosta. Basilikan ostin kaupasta. Ja taidan hakea sieltä myös ruohosipulin ja persiljan, kunnes saan omat istutukset itämään tarpeeksi. Toiveena olisi saada portaikossa kasvamaan myös pieni chilipuu.
Ja säästö tässä oli siis 126-146€! Joten älkäähän ostako kaikkea mukisematta kaupasta, DIY DIY vaan!

Jottei ihana projekti menisi hukkaan, te lukijat voisitte lähettää mulle vinkkejä yrttien kasvatukseen liittyen. Mitä kannattaa tehdä ja milloin, mitä ei missään nimessä milloinkaan? Olen poropeukalo istutusjutuissa, mutta innokas oppimaan!

Kauniita ilmoja jokaiseen kolkkaan ja aurinkoa koteihin! Kuullaan taas, heippa! :)

Ps. Käykäähän liittymässä blogini sivuille myös Facebookissa, sitä kautta saatte uusimmat päivitykset heti tietoon :) Toinen reitti on tietysti Bloglovin!4 kommenttia:

 1. Hieno tuli. :) Itse olen jättänyt yrttien kasvatuksen vähemmälle, mutta ulkona on nyt ruohosipulia ja tilliä. Ne sopii tosi hyvin salaattiinkin noin tuoreeltaan. :)

  Mitään vinkkejä niiden suhteen on turha odottaa, mä kun onnistun aina kuihduttamaan kaikki kasvit. :D

  VastaaPoista
 2. Hieno! Samanlaista diy-projektia miekin olen yrittänyt aloitella sen jälkeen, kun järkytyin Kekkilän hyllyn hinnasta. En vain ole vielä saanut aikaiseksi :)

  Mulla oregano, sitruunamelissa ja ruohosipuli kasvoivat hyvin siemenistä ihan tuuheiksi puskiksi asti, kunnes viime viikolla kuihtuivat pois unohdettuani kastelun pariksi päiväksi. Kannattaa siis ainakin pitää koko ajan huoli riittävästä kastelusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kastelun mäkin oon unohtanut joskus ja sit saa hyvästellä yrtit... Mutta aika hyvin ne vielä virkoavat henkiin jos ei ihan rutikuivaksi ole päässeet :)

   Poista
 3. Melkein yhtä ruma ku mun tekemä! ;DDD

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää! :)