26.7.2013

Pitäähän sitä ny ihmisen syödä! ;)

Hyi että! Ärsyttävää. Aloitimme Miehen kanssa nälkäkuurin. Hahhah, no ei sentään. Mutta herkkulakon kylläkin. Ehdot, säännöt ja palkinnot seuraavat:

HERKUTON / ALKOHOLITON HAASTE (22.7. - 15.9.2013 = 2kk)

* Jätetään pois kaikki herkut(*, mukaan lukien limsat, roskaruoat, alkoholi(** ym. 

       *) Herkkujen osalta poikkeuksena kyläilykerrat, jolloin on lupa ottaa kahvipöydässä yhtä valitsemaansa herkkua - kerran. Tämä sääntö oli sisällytettävä kohteliaisuussyistä, olisi aika epäkohteliasta kieltäytyä tarjottavista molempien osalta :)
      **) Sivumainintana, että alkoholi tarkoittaa meille viikonloppuisin paria lasia viiniä ja Miehelle muutamaa olutta. Mistään sen suuremmasta katkaisuhoidosta ei siis ole kyse :D

Palkinto:
Joko
* Yhteinen kuntopyörä kotiin
tai
* Jennille kunnon juoksulenkkarit / Miehelle tatuointi, josta on haaveillut jo kauan
tai
* Kahdenkeskinen risteily Tukholmaan / päivä Tukholmassa. 

Näillä ehdoilla tässä kitkutellaan. Toistaiseksi on mennyt ihan hyvin, vaikka tietenkin juuri tämän lakon voimassaollessa mieleen tulee kokoajan uudet liivatekakut, joita voisi testata ja jätskiuutuudet kaupan pakastealtaassa... Mutta ehkä ne siellä säilyvät ja ovat saatavilla vielä syyskuussakin. 

Koko lakon ajatus on lähinnä se, että huomaisi eron omassa voinnissa silloin, kun ei käytä lainkaan vaaleista jauhoista tehtyjä juttuja, sokeria, ylimääräistä ja turhaa rasvaista ruokaa. En usko, että ollaan koskaan ihan pahimmat herkuttelijat oltukaan, mutta sellaisia olemme, että jos herkuttelemme, sitä tapahtuu kokoajan ja helposti enemmän ja enemmän. Silloin ostetaan suklaalevy tuolta, limsapullo täältä, leivotaan enemmän jne. 
Olen pitänyt joskus viikon mittaisen totaalisen herkkulakon ja jo niinkin lyhyessä ajassa huomasin, että herkuttelu on täysin opittu tapa! Kun ensimmäisistä lakon päivistä on selvitty, loppu menee ihan huomaamatta. Silloin ei edes muista enää kaupassa karkkihyllyä tms. :) 

Kaikenlaisia kokkauksia on tehty ennen herkkulakkoa ja sen aikana. Laitan tähän vähän kuvamateriaalia niistä. Mitään kovin eksoottista ei nyt(kään) ole valmistettu, mutta aamupaloja lukuunottamatta vähän arkiruoasta poikkeavaa kuitenkin.

Suosikkiaamupaloistani olenkin kertonut joskus aiemmin, mutta sama pätee edelleen: maitorahka eri lisukkeilla ja kunnon täytetty jälkiuunileipä, arjen luksusta!
Leivän välissä lehtisalaattia, tammenlehtisalaattia ja/tai tuoretta basilikaa, sekä tomaattia ja pippurikalkkunaleikettä. Ai niin ja juustoa. Maitorahkaa sokeroimattomalla mustikkakeitolla ja tietenkin vihreä tee. Jos ei näillä aamu ala, milläs sitten? :)
Maitorahkaan sekoittelen vaihdellen myös seuraavia:
Ihan paras vaihtoehto on tuo sokeroimaton mustikkakeitto ja siihen lisänä isoja meheviä pensasmustikoita, nammmm... Vie niin kielen mennessään - ja mitä superfoodia!
Rahkan joukossa toimii myös ananaspalat, pakastemustikat ja cashew-pähkinät. Lisäksi banaani, nektariinin palat, eri makuiset sokeroimattomat mehukeitot... Itse laitan sekaan vähän sitä mitä sattuu kaapissa olemaan ja mitä kaupassa tekee mieli. Pääasiassa hedelmiä ja marjoja. Ja aamupalana hyvä on myös rehellinen kaurapuuro, mutta itselläni puuro ei jostain syystä pidä nälkää niin hyvin pois lounaaseen asti, joten sitä syön harvemmin. Varsinkin niinä aamuina, kun menen salille, valitsen mieluummin leivän ja rahkan. 

Lounaaksi olen kokkaillut mm. jauheliha-suppilovahveropastaa:
Meillä lapsetkin syövät mielellään sieniä, joten tämä upposi tietenkin herkkusuihin kohinalla. En oikein tykkää syödä tavallista makaronilaatikkoa uudelleen lämmitettynä (se on jotenkin kovaa ja kuivaa), mutta tämä "irrallisempi versio" makaronilaatikosta toimi uudelleen lämmitettynäkin hyvin.

Tein myös lohikeittoa, jossa oli mukana paprikaa ja savusimpukoita. Liemeen tuli chilitahnaa. Sitä lorahti vähän liikaa, mutta yllättäen se ei haitannutkaan. Keitto oli tosi hyvää ja vähän vaihtelua tavalliseen kalakeittoon. (kuva on muuten tosi rakeinen, pahoittelut siitä)

Kokkailin tässä eräänä päivänä myös papu-pinaattimuhennosta, joka syötiin tuorepastan kanssa. Siitäkin tuli ihan hyvää, mutta jostain syystä vähän mautonta... En ehkä viitsi enää tehdä sitä uudelleen tai sitten täytyy kehitellä joku hyvä keino maustaa se voimakkaammin.
Luin muuten tutkimustuloksen, jossa kerrottiin, että pinaatti vahvistaa lihaksia, joten kipinkapin kauppaan ja keksimään pinaattireseptejä :)

Kasvissosekeitto on suurista suurin suosikkini, niin helppo ja nopea valmistaa! Tähän aikaan vuodesta vielä todella edullinenkin.
Tämän kertaiseen keittoon tuli perunoita, bataattia, porkkanaa ja parsakaalia. Ja paketti Koskenlaskija-juustoa. 

Kesäjälkiruokana herkkua on grillattu tai pannulla hennosti ruskistettu halloumijuusto lakkahillolla. Namskis. 





Näitä on siis kokkailtu kesän aikana, ei ihan yhtenä päivänä kaikkia ;) Päätin jossain vaiheessa, että pinoan kokkauksia erillisiin postauksiin, jotta ne on helpompi löytää jos joku saa niistä vinkkejä omaan ruokapöytään. 

Nyt taidan siivoilla vähän ja sitten hivuttautua nauttimaan auringosta! Aika ihanaa, että vielä saatiin hyvät helteet tällekin kesälle. Olihan tuossa jo muutama harmaa ja viileämpi päiväkin välissä. Tosin silloin aloin jo haaveilla kynttilöistä ja syksyn koti-illoista, niissäkin on oma hohtonsa :) Mutta kun nyt vielä on kesä, olkoon kunnolla!

Moikka, ja hyvää alkavaa viikonloppua!






     


6 kommenttia:

  1. Olen lueskellut sun blogia ja noita ruokapostauksia lukiessani, jo useamman kerran hypänny silmille "terveellinen" sokeroimaton mehukeitto.. http://www.elinahytonen.fi/2013/01/uusimpien-tutkimusten-mukaan-aspartaami-tekee-sairaaksi/ Käypä lukemassa ja viisastu aiheesta :) Ei kyllä voi tuon aspartaamin yhteydessä puhua superfoodeista. Mustikka kyllä superfoodia mut siihen se sitten jäääkin. Muuten kyllä kiva blogi sulla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, vaikka nyt en alkanutkaan tuohon linkkiin perehtymään, mutta teen sen kyllä :)

      Olen henkilökohtaisesti vähän kypsä tähän älä syö sitä, älä syö tätä, tiesitkö mitä TÄSSÄ on -keskusteluun, joka nykyään velloo ympäriinsä.
      Itselleni sokeri aiheuttaa aikamoisen turvotuksen, joten käytössä on sen vuoksi sokeriton versio, joka sopii minulle paremmin.
      Tuntuu, että joka ruoassa on nykyään joku osa, joka aiheuttaa syöpää, sokeutta, nivelvaivoja, pahentaa astmaa ym., joten itse en jaksa perehtyä kaikkeen ihan niin syvällisesti. Laiska minä :)
      Uskon, että jos ihminen syö perusrungoltaan terveellistä ruokaa eli mahdollisimman tuoretta, kasvispitoista ja monipuolista, se riittää. Minulle. Ja otan sen riskin, että nuo kömmähdykset aiheuttavat jonkun sairauden. Sairaaksi tulisin itse jo kaikesta tietotulvasta jos kaikkea alkaisin perinjuurin selvittää...
      Mutta mehukeiton suhteen tosiaan sokerittomuus on ollut se valinta turvotuksen välttämiseksi :)

      Kiva jos tykkäät blogista!

      Poista
  2. Ymmärrän kyllä, tietotulva on ihan valtava ja vaikea tietää mihin uskoa ja mihin ei.
    Itse kun on tuon aspartaamin 'myrkyllisyyden' tiedostanut ni ei millään tahtois, että muut vetää sitä suurella mielihalulla ja pitää sitä hyvänä ja terveellisenä ja jopa laihduttavana aineena.
    Itsekin vältän sokeria juurikin turvotuksen sekä väsymyksen takia. Rahkan sekvaan vain marjoja(ei sokeroituja), silloin tulee sitä superfoodia, njam. :)
    Nykyäänhän muuten taitaa olla mehukeittoja, jotka on makeutettu stevialla, joka ilmeisesti olis terveellisempi vaihtoehto!? Kunnes toisin väitetään :D
    Hyvät jatkot! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta vaihdan itsekin tuohon stevialla maustettuun versioon! Mikä firma sellaista valmistaa? Onko niitä eri makuja olemassa? En ole tiennytkään, että sellaistakin on. Kiitti vinkistä!

      Ja todellakin, tuoreet marjat (joita meilläkin nyt on, kiitos mieheni joka uskalsi lähteä metsään "käärmeiden sekaan" ;)) ovat ihan parasta, joten ne ovat runsaassa käytössä rahkan seassakin :)

      Poista
  3. Valion valmistamia :) http://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/marjakeitot-keventavat-keittiossa/

    VastaaPoista
  4. No mutta nepä ei ollukaan kokonaan sokerittomia, 50% vähemmän sokeria, höh :/. Huono vinkki tällä kertaa.. No ehkä kuitenkin vähän parempi vaihtoehto kuin että olis kokonaan sokerilla maustettu mehukeitto. :)

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää! :)