27.5.2013

Sisustuskriisejä:)

Kun tässä kerran sairastellaan niin mietitään sisustusjuttuja välillä :) Tässä ehtii pohtia kaikenlaista, kun huilailee sohvalla ja katselee kotia nurkkia myöten. 
Sisustaminen on ollut mulle lähellä sydäntä aina, ihan nuoresta asti. Mielestäni parasta teini-iässä kotona oli se, kun keksi omaan huoneeseen jonkun uuden huonekalujen järjestyksen ja sitä myöten sai tauluille ja Jason Donovanin, New Kids On The Blockin ym. julisteille uudet sijoituspaikat. Harmillista vaan, että meillä oli lapsena erittäin käytännölliset(!) kirjoituspöytä-sänky-yöpöytä-kirjahylly-combot, jotka eivät siis ihan hirveästi sallineet tilaa mielikuvitukselle ja huonekalujen veivaamiselle. Muutaman variaation kuitenkin aina keksin ja niiden turvin päästiin sisustelemaan muutaman kerran vuodessa. Muistan vieläkin sen tunteen, miten kiva oli tulla koulusta kotiin ihan kuin "uuteen kotiin", kun oli vain vaihtanut huonekalujen paikkaa :) Silloin tosin jo muistan ajatelleeni, että taidan kuulua siihen ihmisryhmään, joille tunneasiat menevät aina järjen edelle eli varmaan aikuisenakin tulen hankkimaan huonekaluja, jotka eivät ole sidoksissa toisiinsa, eivätkä vaadi koko setin vaihtoa jos yksi osa ei miellytä. Näin olen toiminutkin. Pöytä saattaa olla tuolta, sohva täältä ja muut sieltä täältä. En kuulu edes merkkitietoisiin huonekaluasiantuntijoihin. Joten mua on turha kutsua kylään ja esitellä kalleimpia huonekaluhankintoja toivoen, että tietäisin merkin kuultuani niiden arvon :D Sillä ei ole mulle mitään merkitystä onko jokin esine tai huonekalu Vepsäläiseltä, Stockmannilta, Ikeasta tai kierrätyskeskuksen lavalta. Mulle tärkeintä on fiilis, joka huonekalusta välittyy. Vaikka se on kallis, mutta hurmaava, se vie mun sydämen täysin samalla tavoin kuin kierräyskeskuksesta hankittu ilmainen/halpa ja hurmaava tuote :) Olen myös aika vaihtelunhaluinen, joten senkin takia pitää olla mahdollisuuksia muutoksiin.

Tällä hetkellä elän voimakasta sisustuksellista kriisiaikaa. (Eli sitä aikaa, jolloin mieheni sulkee automaattisesti korvansa kämmenillään, haroo hiuksiaan ja haluaa puhua jostain muusta ;)) Ehkä johtunee siitä, että olen taas kotona kaiket päivät ja ehdin kiinnittää huomiota kaikkiin yksityiskohtiin, jotka mielestäni vaatisivat "vähän pensseliä"... Kriisin syvin olemus juontaa juurensa siitä, että olen armottoman kyllästynyt maalaisromanttiseen tyyliin, jota meillä on ollut vuosien ajan enemmän tai vähemmän. Ei nyt ehkä ihan siinä mittakaavassa kuin alan lehdistä tai ohjelmista voisi päätellä, mutta peruslinjana on kuitenkin ollut valkoinen, maalaisromanttinen tyyli. Nyt se tulee korvista ja kaipaisin tilalle vähän "raffimpaa meininkiä". Löysin muuten Art4u:n valikoimista aivan mahtavia tapettivaihtoehtoja, joista tässä muutama fiilistelykuva:

Concrete - Life on solid ground
 Old brick wall
(^ Tämän ilmeisesti saisi siis myös musta-harmaa-valkoisena, joka olisi meidän vaihtoehto)

White flakeoff paint
Aika makeita printtejä, vai mitä tykkäät? Mutta harmillisen tyyriitä, kuten arvata saattaa. Pitää etsiä huokeampi vaihtoehto :)
Jos jollakulla lukijalla on vinkkejä vastaavan tyylisistä tapettikuoseista, kuulisin mielelläni!

Kuitenkin suurin sisustuksellinen harmistukseni aihe sijoittuu tällä kertaa olohuoneeseen ja se on sohva. Sohvassa sinänsä ei ole mitään vikaa, rungossa siis (on tukeva ja ryhdikäs), mutta sohvan päällinen on menneen talven lumia. Meillä on Ikean 3-istuttava Ektorp, eli hyvinkin huokean hintainen sohva, josta sen puolesta raaskisi luopua vaikka kokonaan nyt, kun päällisillekin pitäisi tehdä jotain - käytännössä ostaa tai teettää/tehdä uudet. 
 EKTORP 3:n istuttavan sohvan päällinen IKEA Helppo pitää puhtaana konepestävän irtopäällisen ansiosta.
Olen siis seikkaillut lukuisilla huonekalusivustoilla ja koittanut etsiä uutta sohvaa. Mikään ei kuitenkaan tunnu yhtä kivalta, ulkonäöllisesti tai lompakossa. Olemme ehdottomasti löhöilysohva-persoonia, joten mikään pikkusievä laatikkosohva ei tule kyseeseen. Sohvassa pitää olla muhkeutta, tilaa ja rento ulkomuoto. Nämä kaikki yhdistyvät Ektorpissa ja siksi en millään raaskisi siitä luopua. Yksi vaihtoehto olisi myös reilun kokoinen kulmasohva, mutta siinä tulee vastaan vähän sama ongelma kuin lapsuuden kodin käytännöllisessä hylly-sänky-combossa: se hallitsee koko huonetta. Miksei sitten saisi hallita? Niin, miksei... Olisko tää taas sitä mun vaihtelunhalua?

Leikittelin ajatuksella, että ompelisin Ektorpiini itse uudet päälliset. Hauska leikki, mutta pelottava siitä tulee silloin, kun oikeasti alan toteuttaa sitä. Ja niin käy usein ajatuksille, joilla ensin vain leikittelen ;) Kuten olen kertonutkin, rakastan suunnattomasti sitä, että saan tehdä itse jotain näkyvää. Siksi heittäydyn aika usein isoihinkin projekteihin. Tämä voisi sinänsä olla aika inhimillinen projekti, koska meillä on olemassa yhdet päälliset tuohon sohvaan, jotka eivät enää tule käyttöön. Niistä saisin loistavat kaavat! Hmm... Pitäisikö kokeilla... Uskaltaisinko... Jos sattuisin vaikka onnistumaan, sillä riemulla jaksaisi taas monta vuotta :)

Plussat ja miinukset projektille:
+ Saisin tehdä itse jotain näkyvää pitkästä aikaa
+ Jos lopputulos onnistuu, se on mielettömän mahtava tunne
+ Voisin päällystää "ison kangasosan" eri värisellä kuin tyynyosat (valmiit päälliset ovat vain yhtä kuosia)
+ Saisin pitää suosikkisohvamallini
+ Uudelleenkäyttö ja tuunaus kunniaan!
- Hirmuinen epäonnistumisen riski
- Tulee lopulta kalliimmaksi kuin ammattiompelijan käyttö
Plussia löydän enemmän. Apua. Tuleeko leikistä totta? 

Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. Laitelkaahan kommenttia/sähköpostia (tervettatouhua@gmail.com) jos on vinkkejä näihin juttuihin liittyen. Erityisesti innostun ompelijavinkeistä Pirkanmaan alueella. Ja tietysti noista tapettikuoseista!

Mutta nyt täytyy taas huilailla hetki, ettei vallan ala heikottaa. Aika kurja tällainen kevätflunssa. Tylsää myös, kun ei pääse salille tai ulos. Yleensä flunssa kestää mulla jopa toista viikkoa ja siihen vielä kunnon toipuminen päälle. Pöh ja pah, taas tulee pitkä tauko pumppaamiseen...
Mutta lippu korkealle ja hellekelejä kohti! Moi :)


2 kommenttia:

  1. morom moro..nythän mä hoksasin, että olit alkanut blogia kirjoittaan... sulla on hauskoja juttuja, joten jään lukijaksi :)

    VastaaPoista
  2. No mahtavaa! Sun juttuja mäkin seurailen :)

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää! :)