7.8.2013

HAASTE: Turvallinen koulutie pikkuihmisille!

Näinä päivinä kaupunkien keskustat, kylien taajamat ja maalaisteiden varret täyttyvät pienistä ihmisistä isoine reppuineen. Meillä Aikuisilla on sen myötä erityisen paljon muistettavaa liikenteessä. Tule mukaan haasteeseen turvaamaan jokaisen pienen ja isommankin koululaisen koulutie toteuttamalla vähintään seuraavat lupaukset:

1. Minä Aikuinen lupaan keskittyä erityisellä tarkkuudella nopeusrajoituksiin niillä alueilla, joissa pienet koululaiset liikkuvat.

2. Minä Aikuinen muistan, että pienet kansalaiset eivät törttöile liikenteessä kiusallaan. Heidän ikäkauteensa kuuluu se, että mieleen ei samanaikaisesti mahdu montaa ajatusta yhtäaikaa, ja yleensä se houkuttavin vaihtoehto vie ajatukset mukanaan. 

3. Minä Aikuinen annan pienelle ihmiselle rauhassa aikaa ja tilaa päättää mihin suuntaan hän on menossa.

4. Minä Aikuinen pyrin ennakoimaan tapahtumia mahdollisimman hyvin erityisen kriittisissä paikoissa, kuten risteyksissä, tiukoissa mutkissa, koulujen läheisyydessä jne.

5. Minä Aikuinen muistan varoa pieniä koululaisia myös talojen ja kauppakeskusten pihoissa esim. peruuttaessani autolla. Pieni ihminen jää helposti lyhyen kokonsa vuoksi huomaamatta ja saattaa singahtaa paikasta toiseen täysin ennakoimattomasti.

6. Minä Aikuinen muistan, että koulutie jatkuu ensimmäisten päivien ja viikkojen jälkeenkin. Muistan ennakoida tilanteita myös silloin, kun lumi on kasvattanut tienvarsien pientareet pientä ihmistä korkeammiksi, ja jää muuttanut tiet liukkaiksi.

7. Minä Aikuinen en ole niin kiireinen liikenteessä, etten ehtisi pysähtyä suojatielle ja päästää tietä ylittävää koululaista rauhassa yli. 

8. Minä Aikuinen lupaan pysähtyä kysymään tarvitseeko pieni ihminen apua, jos hän näyttää etsivän jotain tai vaikuttaa eksyneeltä. Pysähdyn myös auttamaan jos huomaan, että koululainen on satuttanut itsensä.

9. Minä Aikuinen lupaan välittömästi ja rohkeasti puuttua tilanteeseen, jossa huomaan tapahtuvan kiusaamista. Lupaan myös seurata niin kauan, että tilanne on varmasti ohi ja mahdollisuuksien mukaan pyrin auttamaan kiusatun kotiin asti.

10. Minä Aikuinen muistan, että jokainen liikenteessä liikkuva on vastuussa kaikkien turvallisuudesta! 

Oletko Sinä mukana haasteessa turvaamassa pienten ja isompienkin koululaisten koulutien?

Ps. Viestiä saa jakaa!


2 kommenttia:

  1. Ehdottomasti jaan tänän myös omassa blogissani tämän viikon aikana ;)

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää! :)