9.4.2014

Mikä siinä kuntoilubuumissa joitakin niin ärsyttää? :)

Mikä se sellainen kuntoilubuumi oikein on, josta koko maa kohisee?
Katselin viime viikolla (4.4.) A-Studion lähetystä, jossa keskustelun aiheena oli juurikin kuntoilu ja sen ympärillä vellova "buumi". Kyseinen lähetys saattaa vielä löytyä hetken aikaa Areenasta, joten käykää katsomassa!
Nykyään ei oikeastaan kuntoilemisestaan voikaan puhua ilman, että joltain taholta perään huudetaan sana BUUMI.
"Ihme kuntoilubuumi kaikilla menossa!"
"Ai säkin oot lähtenyt tuohon kuntoilubuumiin mukaan?!"
"Nää on näitä buumeja, joita aika ajoin tulee..."
"Myös nämä julkkikset hurahtivat kuntoilubuumiin, katso kuvat!"

 (Vitsi, tää on kyllä niin mun suosikki kaikista! :D)

Huooooooh. Mun korvaan tuo buumi-termin käyttö tuoksahtaa negatiiviselta, joltakin ohimenevältä, tumpullaviitattavalta turhanpäiväisyydeltä, johon lankeavat vain ne itseäänetsivät, huonolla itsetunnolla varustetut yksilöt, jotka nyt-kaikkeen-tällaiseen-lähtevät-aina-höyryten-mukaan.
Mutta koska sitä termiä nyt yleisesti käytetään, käytetään sitten tässäkin.

Tähän muodikkaaseen kuntoilubuumiin liittyy paljon muutakin kuin salilla rehkiminen. Kuntoilijat ahmivat proteiinipatukoita, proteiinivanukkaita, proteiinirahkoja ja proteiinijuomia. Proteiini on uusi musta! Lisääntyneen proteiinitietoisuuden myötä on syntynyt jopa ilmiöitä, mm. Valio on ilmoittanut kaksinkertaistavansa maitorahkan tuotannon räjähtäneen kysynnän seurauksena (Aamulehti 8.4.).

Onneksi kyseessä on kuitenkin VAIN kuntoilu- ja proteiinibuumi. Paljon vaarallisempiakin buumeja maailmassa on ja voisi olla.
Kun olin yläasteikäinen nuori, tietyissä piireissä vallalla oli haistella jotain liuottimia/maaleja ja pitää samaan aikaan päässä villapipoa, koska se säilytti haistelun aiheuttaman päihtymistunteen tehokkaammin. (Onneksi en osaa kertoa tästä muoti-ilmiöstä enempää.)
Muistan myös median rummutuksen nuorten naisten vuosien varrella lisääntyneestä (raskaudenaikaisesta)tupakoinnista (syy: jotta saataisi pienempiä eli helpommin synnytettäviä vauvoja!) ja nuorison suosimista bilehuumeista, joiden käyttäjät miellettiin  trendikkäiksi ja kansainvälisiksi. Oli muotia olla vähän "pillereissä"!

Ja nyt meillä on kuulkaa pinnalla sellainen muotijuttu, että ihmiset ovat alkaneet käydä kuntosaleilla ja syödä maitorahkaa! Kaikkea ne keksiikin...

Tähän väliin joku kivahtaa, että no niin mutta kun on se vaara, että kuntoilu ja terveellinen syöminen menee yli, kun siitä niin kamalasti vohkataan! Tietenkin se vaara on olemassa, mutta se vaara on olemassa aina - ihan joka asiassa. Aina on joku, jolla "menee vähän yli". Jokainen tunnistaa esim. työnarkomaani-tyypin, kuten myös työnvieroksuja-tyypin. Kaikilta elämän osa-alueilta löytyy ihmistyyppi, joka ei pysy kultaisella keskitiellä vaan heilahtaa toiseen ääripäähän (ja ehkä sieltä taas toiseen päähän) jopa vaarallisuuksiin asti.
Janan alkupäässä ovat ne, jotka syövät vain raakaa parsaa, kuntoilevat 13krt/vko ja juovat 10 litraa vettä vuorokaudessa jne. Janan toisessa päässä sen sijaan ovat ne, jotka syövät pelkkää roskaruokaa, juovat alkoholia kuin vettä, eivätkä liiku edes jääkaapille omin avuin. Molemmissa janan ääripäissä on ihmisiä, joilla on mennyt "vähän yli". Eri asiat tosin, mutta yli kuitenkin. Suurin osa kuntoilusta innostuneista (olivat sitten vanhempia harrastajia tai tämän buumin mukana tulleita) ovat kuitenkin niitä terveellä tavalla hyvinvoinnistaan kiinnostuneita, jotka kokevat, että omassa elämässä olisi jollakin saralla ryhdistäydyttävä.

Mitä pahaa on innostua kuntoilusta ja omasta hyvinvoinnista tällaisen buumin mukana? Hyvä jos olet innostunut jo paljon aiemminkin, mutta nyt viimeistään siihen löytyy runsaasti tukea, apua ja tietoa.
Suomalaisten kansanvitsaus on kautta aikojen ollut ylipaino ja sen mukanaan tuomat sairaudet ja liikuntaelinongelmat. Lisäksi nykypäivänä yhä harvemmat työskentelevät fyysisesti raskaissa töissä, mistä johtuen peruslihaskuntokin saattaa olla hyvinkin heikolla tasolla. Miksi se, että suomalaiset ovat yhä enemmän alkaneet kiinnostua omasta hyvinvoinnistaan ja ymmärtäneet sen vaikutuksen esim. vanhuusvuosiin, kuitataan asenteella "tää nyt on tällainen buumi taas". Eikö juuri nyt olisi aika tukea tätä suuntausta ja nähdä se pääosin hyvänä juttuna?

Sehän on päivän selvää, että mukana kuntoilemassa on heitä "buumi-ihmisiäkin", joilla kuntoilu jää hetken innostukseksi, syystä tai toisesta. Innostutaan, aloitetaan ja sitten ei jaksetakaan. Mutta he ovat sentään jo askeleen edellä heitä, jotka eivät koskaan edes yrittäneet! :) Mutta mukana on myös paljon heitä, jotka löytävät pysyvästi elämäänsä liikunnan ilon, terveellisemmän ja puhtaamman ruokavalion, ja saavat sen myötä energiaa ja iloa elämäänsä. Jo yksikin tällainen ihminen, on mielestäni ollut kokonaisen buumin arvoinen!


Iän myötä heikkenevä lihaskunto ja treenaamatta heikkenevä happi- ja verenkiertoelimistön kunto ovat faktoja, joita ei kukaan voi kieltää tai väistää, ei vaikka miten kuuluisi buumi-termin tuhahtelijoihin. Joten on yhdentekevää innostutko hyvinvoinnistasi juuri tämän buumin myötä vai jotain muuta kautta, se on aina askel parempaan hyvinvointiin. Ja jos hyvinvointiisi panostaminen on itsekästä, sen verran itsekäs jokaisen kuuluukin olla! Jos laiminlyöt vartalosi, missä ajattelit elää loppuelämäsi?


Hyppää siis tässä kohtaa mukaan junaan ja päätä, että touhusta tulee Sinulle buumin sijasta elämäntapa :)

Tsemppiä! 

Ps. Mä tykkään maitorahkasta erityisesti smoothien pohjana, mutta ei se yksinään kenestäkään kuntoilijaa tee. Joten mennään vaikka juosten sinne maitorahkaostoksille ;)


2 kommenttia:

 1. Oon miettiny samaa! Oon pidempään jo vähän kasvavassa määrin ollu kiinnostunut terveellisistä syömistavoista ja liikuntatottumuksista. Sitte ku tää "buumi" tuli, se tarttui myös ystäviini ja helpotti huomattavasti minuakin muuttamaan tapojani parempaan suuntaan. Enkä voisi ainakaan valittaa tästä muutoksesta, itse olen ainakin hyvin tyytyväinen tähän! Ja muuten tosi kivoja nää sun kirjotukset! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Ja anteeksi, että kommenttisi julkaisu viivästyi. On ollut pieniä ongelmia tunnusten toimivuuden ja vastaamisen kanssa...
   Hienoa että olet myös innostunut hyvinvoinnista! Se ei taatusti ole turha "sijoitus" :) Aika pienilläkin jutuilla saa jo isoja muutoksia kokonaishyvinvointiin!

   Aurinkoista ja reipasta kevättä Sinulle!

   Poista

Kommenttisi piristää! :)