5.5.2014

Kuntoiluun motivoitumisesta...

Lähiaikoina olen erityisen paljon jutellut saliharrastusta aloittelevien kavereideni kanssa siitä, miten into touhuun aina meinaa lopahtaa heti parin kerran jälkeen. Vähän aikaa jaksaa, mutta mihin se motivaatio sitten häviää! Ymmärrän heitä täydellisesti, koska olen itse aikanaan paininut ihan samojen ajatusten kanssa. Kerron yhden jutun. Mahtaisiko tästä olla apua jollekin muullekin motivaation ikuiselle etsijälle? :)

Tästä on jo jokunen viikko aikaa, kun istuin Mieheni kanssa aamupalapöydässä. Oli viikonloppuaamu ja mun vuoroni lähteä salille. (Meillä siis molemmat käyvät säännöllisesti salilla ja kun siihen yhdistetään kolme lasta ja kahden vanhimman lapsen harrastukset + työt, vuoronumerot ovat tarpeen ;)) Olin sinä aamuna herätessäni vähän ärsyyntynyt, kuten yleensä olen ennen aamuteekupillistani. Noruin pöydässä, valittelin ja huokailin, etten löydä yhtään intoa lähteä salille tai pakata treenikassia. Kuten aina, tiesin, että salille päästyäni tuo fiilis olisi tipotiessään, mutta se lähteminen! Miten se on niin vaikeaa. Joskus samojen rutiinien toistaminen vaan kyllästyttää ja jo pelkkä ajatuskin ärsyttää ja lamauttaa. Kun vaan joku antaisi virtapiikin ja olisin valonnopeudella salilla. Kyllä se siitä sitten lähtisi...

Aikani siinä marisin ja voivottelin, että miten niin mielekkääseen puuhaan kuin treenaaminen, voi joutua etsimään motivaatiota?! Koska tykkään siitä ja erityisesti olosta sen jälkeen, missä motivaationi on?! 
Mies katsoi mua huokaisten ja sanoi: "Siis mikä teillä naisilla on, kun teillä kaikkeen pitää aina liittää kamala tunnemylly? Aina pitää kysellä Sisäiseltä Minältään onko meillä nyt motivaatiota mennä treenaamaan. Motivaatio ja motivaatio! Mitä hittoa kyselet jonkun ihmeen motivaation perään, mene sinne salille, tee se treeni ja tule sitten pois." 
Siis nuo sanat tulivat niin täsmällisesti oikeaan aikaan ja osuivat niin sopivasti "heikkoon kohtaani", että mun huono olo katosi silmän räpäyksessä ja mua ihan nauratti. Miten joku voikin osua noin oikeaan! 

Miksi erityisesti me naiset etsitään kaikkeen tekemiseen aina niin tulen palavaa motivaatiota? "Kyllähän mä aina saliharrastuksen aloitan, mutta mihin se motivaatio katoaa?", kysellään työpaikan kahvipöydässä. Elämässä on paljon asioita, joita on tehtävä, vaikka olo ei olisikaan joka hetki niin innostunut, että riemusta kiljuisi :) Ei kai kukaan aina hypi riemusta, kun työpäivän jälkeen pitäisi laittaa ruoka perheelle? Puhkeatko innokkaisiin hyppelyihin, kun muistat, että on perjantai ja ruokakauppareissu odottaa? Miksi siis kuntoilun yhteydessä odotamme, että joka hetki suorastaan lallattaa, kun treeniä lähdetään tekemään? :D


Tietysti motivaation säilyminen saattaa riippua siitäkin, mikä on kunkin henkilökohtainen motivaattori esimerkiksi juuri salilla käymiseen. Oletko aidosti sitä mieltä, että saliharrastuksesta on hyötyä vai koitatko käydä vain koska se on "muotia"? Itselleni ulkonäköseikat ja puhtaasti niistä kumpuavat syyt ovat arvoasteikossani liian pinnallisia, enkä jaksa motivoitua siltä pohjalta kauaa. Koska olen 99%:n tyytyväinen itseeni juuri tällaisena, tietyn ulkonäön tavoittelu ei kanna tarpeeksi jaksaakseni pakata treenikassia kerta toisensa jälkeen. Jollekin juuri se taas voi olla se todellinen liikkeelle paneva voima. 

Itselleni tehokkaana motivaattorina toimivat uutiset, joiden mukaan hyvässä, vahvassa lihaskunnossa olevilla ihmisillä on suurempi todennäköisyys selvitä vakavistakin tapaturmista/sairauksista heikkolihaksisia nopeammin ja kokonaisvaltaisemmin. Jos olen oikein ymmärtänyt, tutkimusten paikkansapitävyys on todettu erityisesti vanhuksilla. Ja nythän se vanhuusajan lihaskunto rakennetaan :) Lisäksi mua motivoi ajatus siitä, että jaksaisin keski-iässä ja pitkästi sen jälkeenkin vielä touhuta kaikenlaista ja oloni olisi vahva ja energinen. Uskon fyysisen jaksamisen vaikuttavan myös asenteeseeni elämää kohtaan jatkossakin positiivisesti. Lisäksi salilla treenaaminen vähentää tuntuvasti stressiä ja poistaa kiukkuisen olon. Minua siis motivoi pääasiallisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät syyt. Kannattaa miettiä itsekseen miksi pohjimmiltaan yrittää aloittaa kuntoilua. Koetko sen syyn tarpeelliseksi myös silloin, vaikka kaikki muut ajattelisivat toisin tai yrittäisivät käännyttää sinua? 


Tuosta aamupalakeskustelusta on tosiaan jo useampi viikko aikaa, mutta siitä eteenpäin joka kerta kun meinaan jäädä kyselemään motivaation perään, muistan Miehen sanat: "Mitä hittoa siinä kyselet? Mene sinne salille, tee se treeni ja tule pois." Niinpä. Voidakseen kokonaisvaltaisesti hyvin ihmisen on hyvä säännöllisesti syödä, nukkua, rentoutua, tehdä töitä ja panostaa lihaskuntoon. Silti, vaikkei aina laulattaisikaan ;)

Halusin jakaa tämän kanssanne, koska itselleni tuolla Miehen herättelyllä oli todella suuri vaikutus. Jospa joku muukin saisi apua uudesta ajattelutavasta :) Loppujen lopuksihan mikään ei muuttunut, mutta se oleellinen: ajatusmaailma keikahti täydellisesti eri asentoon. Nyt lihaskunnon ylläpito ei enää ole mulle harrastus, se on elämäntapa. Itsestäänselvyys, josta luopuminen tuntuisi sanoinkuvaamattomalta menetykseltä. 

Mutta nyt on treenit tehty tältä päivältä ja on aika lähteä lukemaan lapsille iltasatua ja sen jälkeen heittäytyä sohvannurkkaan tuon oman Dalai Lamani kainaloon ;) 

Aurinkoa ja iloa, ihanat! :)

Ps. Pahoittelut liian vähäisistä valokuvista tekstin joukossa! Meillä läppäri (jossa kaikki valokuvat sijaitsevat) vetelee viimeisiään ja tämä postaus lähti ensimmäistä kertaa iPadilta. Saapa nähdä onnistunko edes julkaisemaan ;) 

2 kommenttia:

  1. Hienosti olette saaneet yhdistettyä elämäänne myös tuon kuntoilun, voi kun minäkin saisin... Ja täytyy kyllä sanoa, että melkoisen hyvän kommentin pisti miehesi tuohon motivaatio-ongelmaan :D

    VastaaPoista
  2. Paremmin ei olisi Mies voinut sanoa. Mehän tehdään paljon muutakin miettimättä onko motivaatiota vai ei, sitä vain tehdään kun on tehtävä ja ajatellaan lopputulosta, esim. siivotessa. Kyseessä onkin siis ajattelutavan muutos, ei niinkään motivaation etsiminen. :)

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää! :)